کاوش موضوع تلقیح
صفحه اصلی
تلقیح
باروَری یا لِقاح (به انگلیسی: fertilisation) ترکیب یاختههای جنسی نر و ماده است که منجر به تشکیل یاختهٔ زاگ (zygote) میشود. زاگ نخستین یاختهٔ جاندار جدید است که با تقسیمهای پیدرپی و تغییرهایی که پیدا میکند، در نهایت جانداری مشابه به والدین ایجاد میکند. به عبارت دیگر لقاح به عمل جفت شدن گامتهای نر و ماده برای پدیدآوردن جاندار جدید گفته میشود.
در جانوران، فرایند لقاح با جفتشدن اسپرم با تخمک انجام میشود که سرانجام، به روییدن رویان میانجامد. بسته به گونهٔ جانور، این عمل میتواند در درون بدن ماده انجام شود که به آن بارورسازی درونی (لقاح داخلی) گفته میشود یا ممکن است در بیرون از بدن صورت گیرد که بارورسازی بیرونی (لقاح خارجی) نام دارد.
به فرایند کلی ایجاد یک فرد جدید از راه بارورسازی، تولیدمثل یا زادآوری گفته میشود.
فرایند بارورسازی ضامن بقای گونهها و گوناگونی جانداران است. نخستین گام در تولیدمثل جنسی و باروری، فرایند گامتزایی است. این فرایندها دیدگاه دیگری از یگانگی و در عین حال، گوناگونی جانداران را توجیه میکند.
گامت یک یاختهٔ ویژه برای تولیدمثل است که برای تولید جاندار جدید با گامت دیگری از جنس مخالف همان نوع جاندار ترکیب میشود. گامت در اندام تولیدمثلی به وجود میآید. اندامهای تولیدمثلی نر و ماده ممکن است در دو جنس مختلف یک گونه (نر و ماده) یا یک جاندار از یک گونه (نرماده) وجود داشته باشد. بسیاری از گیاهان و برخی از جانوران «نرماده» هستند.... بیشتر در ویکی پدیا